Besøk på Freia sjokoladefabrikk

Publisert av Per Anders Volden den 26.02.25.

FSF Drammen fikk en meget flott omvisning og guidet tur på Freia sjokoladefabrikk. Vår guide, Kjersti Johannessen, ledet oss gjennom lokalene på en meget interessant og humoristisk måte. Hun er i tillegg glassblåser og har eget verksted i Oslo. Kjersti ledet oss gjennom «rommene» med historier og vi fikk smaksprøver på forskjellige typer sjokolader. Etter omvisningen fikk vi mulighet til å handle sjokolade og det gjorde vi! Turen ble avsluttet med en meget hyggelig og god middag på Kings Arms i Drammen.

Litt om historien

«SJOKOLADEKONGEN»

Johan Throne Holst er en av de mest markante industrilederne gjennom tidene, han var en pioner på bedriftsvelferd og gjorde Freia til Norges ledende sjokoladefabrikk. Johan Throne Holst hadde i utgangspunktet ingen drøm om å produsere sjokolade. Han hadde heller sett for seg en engrosforretning med kaffe og andre kolonialvarer, og fremfor alt drømte han om å bli industrimann.

I 1892 gikk drømmen i oppfyllelse da han kjøpte Freia-fabrikken i Verksgata 25B, på Rodeløkka i Oslo. Allerede etter seks år kunne man skimte at dette var starten på en bedrift i verdensklasse, da sjokoladefabrikken økte fra syv til 60 ansatte.

STORKEN LANDER

Det ble arrangert en rekke konkurranser for å skape blest om Freias produkter i løpet av sjokoladefabrikkens første leveår. I 1907 ble det utlyst en konkurranse hvor oppgaven var å dekorere en boks med kakao. Vinneren av konkurransen ble Oscar Carl Augen Kristoffersen, en 26 år gammel retusjør som drømte om å bli kunstmaler. Hans bidrag var en sittende marabustork, og resten er som man sier – historie.

MUNCH MALER FOR FREIA

I begynnelsen av 1920-årene var Freia en svært fremgangsrik og moderne bedrift. Johan Throne Holst besluttet å introdusere kunst i fabrikken for å skape enda bedre trivsel blant sine ansatte. Georg Dedichen, bestyrer for Freias forsøkslaboratorium, innledet derfor i januar 1921 forhandlinger med sin barndomsvenn Edvard Munch. I november samme år leverte Munch skisser på utsmykkingen av to spisesaler – han foreslo tolv malerier i kvinnenes spisesal og en serie på seks malerier i mennenes spisesal. Det var kun de første maleriene som ble valgt, og maleriene skulle stå ferdig til Freias 25-årsjubileum i 1923.

Historien er hentet fra Freia sin hjemmeside: History Overview | Freia.